Stell av bregner

Stell av bregner

Ingen planter som gir den gode 'frodig' følelsen som bregner gjør. Deres friske grønne farge minner oss om en frodig og fuktig skog.

Bregner kan dyrkes alene i potter, men de er en viktig del når man innreder fuktige terrarier eller hvis man skal lage en vertikal hage. Samt er de gode å bruke i samplantinger med større planter.

  

 

Lys: De fleste bregner krever ikke mye lys. De tåler lave lysintensitet. Med økt lysintensitet bør man være mer obs på vanning.

Substrat/Jord: Bregner trives best i sur jord. Epifytiske bregner (som vokser oppå trær) kan dyrkes monterte på f.eks. korkbark eller lavastein noe som vil kreve vanning hver dag. Men selv disse bregnene kan dyrkes i potter med egnet substrat. Til epifytiske bregner vil jeg anbefale en blanding av bark eller kokoschips med torvmose.

 

 

Temperatur: Temperaturen varierer fra art til art, men de fleste tropiske bregner tåler fint vanlig stuetemperatur. De kan med hell dyrkes ute i skyggen om sommeren.

Vanning: Bregner elsker vann! De er godt egnet å dyrkes i selvvanningspotter eller på selvvanningsbrett. Ellers bør man passe på at jorden til bregnene aldri tørker fullt opp. De kan vannes enten ved at de trekker vann fra bunnen eller i dusjen slik at det renner godt gjennom jorden.

Gjødsling: Anbefales å bruke en svak gjødselløsning (ca en 3e del av styrken) av fullgjødsel ca hver 3e vanning året rundt.

 

 

Ompotting: Plantene kan pottes om når de har vokst for store for sin potte eller når jorden er i for dårlig stand. Ompotting bør skje i månedene februar-september.

Oppformering: De fleste bregner kan oppformeres ved at de deles fra roten. Bregner har sporer på undersiden av bladene som kan etterligne støvkorn. Disse kan transporteres med luftstrømmen og hvis de lander på et gunstig sted vil de da spire til ny bregne.

Skadedyr: Som alle andre planter kan bregner bli angrepet av skadedyr. De vanligste er trips, ullus og bladlus. Disse kan bekjempes med neemolje. Anbefales behandling med løsning av neemolje og grønnsåpe 2-3 ganger med 5-7 dager mellomrom. Som forebyggende tiltak kan man sprøyte plantene med samme løsning ca hver 3e uke.

 

 

Du finner flere flotte bregner i nettbutikken! 

Tilbake til bloggen