Stell av Aeonium

Stell av Aeonium

Aeonium er sukkulenter hvor de fleste danner en tykkere stamme med tiden noe som gjør at de kan ligne små trær. De har rosettdannende vekst og kan komme i ulike farger og størrelser. Stammene er enkle å forme når de er unge noe som gjør de egnet til å lage små bonsailignende planter av.

Aeonium trives i fuktigere forhold enn de fleste andre sukkulenter og de har en hvileperiode om sommeren. 

 

Lys: Aeonium trives best i full sol til moderat skygge. Plantene kan godt tilvennes til å stå ute i full sol så lenge faren for frost er over. Når man dyrker de inne, bør de få en lys plassering, gjerne sørvendt vindu. Det kan være behov for å supplere med plantelys i vinterhalvåret.

Substrat/Jord: I motsetning til de fleste andre sukkulenter, trives Aeonium best i et substrat som holder bedre på vann. Man kan bruke en blanding av torv/kokos og mineralsk substrat i forholdet 50/50.

Temperatur: Aeonium liker ikke for høy temperatur eller være knusktørre. Av den grunn, kan de gå i hvile om sommeren. Minimumstemperaturen for denne planten er -1.1 °C. Jo kaldere det er desto tørrere bør de stå.

Vanning: Plantene går i hvile om sommeren når det er på det varmeste derfor bør de vannes sparsomt. Vår og høst er de i aktiv vekst derfor bør de vannes jevnt. Topp 3-4 cm av jorden bør tørke opp før de vannes igjen. Om vinteren, når det er mindre lys og lavere temperatur, bør de vannes moderat.

Gjødsling: Anbefales å bruke en svak gjødselløsning av fullgjødsel ca. hver 3e vanning i vekstsesongen.

Ompotting: Plantene kan pottes om når de har vokst for store for sin potte eller når jorden er i for dårlig stand. Bør pottes om om våren i potte med drenshull for at vannet skal kunne renne godt gjennom.

Oppformering: Aeonium er enkle å formere med stiklinger. Man kan klippe av en del av stammen om våren og potte de i egnet jord når såroverflaten er fullstendig tørt.

Tilbake til bloggen