Bruk av neemolje-en vidundermiddel med flere bruksområder!

Bruk av neemolje-en vidundermiddel med flere bruksområder!

Hva er neemolje?

 

Neemolje er en vegetabilsk olje presset fra fruktene og frøene til neemtreet (Azadirachta indica). Oljen har mange bruksområder, blant annet i hudpleie, skadedyrbekjempelse og ayurvedisk medisin.


Skadedyrbekjempelse


Neemolje er mye brukt i organisk dyrking grunnet dens effekt på mange skadedyr som ullus, skjoldlus, vannlig bladlus, stor og liten kålflue, spinnmidd, hvitfly, ulike biller og larver, minerfluer, trips, hærmygg og mange andre.
Neemolje er ikke kjent til å være skadelig for pattedyr, fugler, meitemark og andre nyttedyr som bier, marihøner, sommerfugler og lignende.
Oljen er også effektiv mot sopp som f.eks. meldugg og rustsopper.


Hvordan brukes neemoljen?


Man blander 1 teskje olje og 2 teskjeer grønnsåpe eller Zalo for 1 liter lunket vann og rister godt. Man kan bruke den i kombinasjon med gjødsel.

Neemoljeløsningen bør brukes med en gang. Man kan ikke lagre rester eller bruke det neste dag for den vil miste sin effekt.

Ved observerte skadedyr, anbefales det å sprøyte 2-3 ganger med ca. 5-7 dager mellomrom slik at larver som har eventuelt klekkes i mellomtiden blir også påvirket.

Som forebyggende tiltak, kan man sprøyte plantene godt med samme løsning ca. hver 3e uke eller oftere hvis man ønsker.

Man kan bruke en håndholdt dusjflaske, men det kan bli krevende for hånden hvis man har mer enn 10 planter. Personlig bruker jeg trykksprøyte.

Jeg sprøyter plantene enten i dusjen, på terrassen (om sommeren) eller i karantenetelt.

Man kan også lage løsningen i en bøtte eller i vasken og dyppe hele planten/stiklingen oppi eller vaske store blader på begge sidene med klut dyppet i løsningen. Plantene skal ikke skylles etter sprøyting!

Det positive med å bruke neemolje er at skadedyr kan ikke utvikle resistens mot middelet slik de gjør med andre sprøytemidler.

Noen forhåndsregler for bruk av neemolje:

  • Ikke sprøyt med neemolje (eller andre midler) når det er masse sol for det vil svi bladene.
  • Bruk den gjerne på ettermiddagen/kvelden eller overskyet dag. Dette for å unngå skader og for å unngå å treffe på bier hvis man sprøyter uteplanter.
  • Husk at neemolje er i fast form i romtemperatur! Den bør varmes i vannbad eller på varmekabler for å bli flytende! Av samme grunn bør man være obs på å bruke den i dusjen for den kan tette rør.
  • Etter sprøyting, skyll godt gjennom utstyret med svært varmt vann og såpe.
  • Bruk vann av kropstemperatur når du blander neem. Hell først litt vann og så neem og såpe, rist godt og så resten av vannet.
  • Oppbevar neemoljen frostfritt og helst ikke over +24 C, mørk og tett beholder.
  • Har du rester av neemolje etter sprøyting som du må bruke opp? Du kan bruke det på hår og hud mot tørr hud, flass, eksem og psoriasis, uren hud, på kjæledyr (steder de ikke kan slikke seg) mot flått, midd og andre parasitter, på produksjonsdyr mot parasitter, flått, lus, midd etc.

 

 

 

Tilbake til bloggen